business

Har du lurt på hva som skjer om en kunde ikke betaler regningen sin? 

Om du har prøvd snille påminnelser, purringer og ingenting skjer kan du sende saken til inkasso. Dette kan du ofte gjøre rett fra regnskapsprogrammet ditt eller kontakte et inkassoselskap. Om du sender saken til inkasso kan det ha 3 utfall.

 

  1. Kunden gjør opp for seg til inkassoselskapet
  2. Inkassoselskapet får ikke inn pengene (pga.kundens betalingsevne, historikk, konkurs eller likn)
  3. Kunden har en innsigelse mot kravet - saken ender i Forliksrådet



Ved sistnevnte kan ikke inkassoselskapet kreve inn pengene og neste instans er da Forliksrådet. Du har sikkert hørt om Forliksrådet, mest sannsynlig har du aldri vært der og vet ikke så mye om hva som skjer der. Det visste ikke jeg heller inntil for noen uker siden…

 

Det var nemlig uenighet mellom en kunde og meg om når en bestilling skulle betales og hentes, og hvem som stod ansvarlig for å levere ut produktet. 

 

Min kunde hadde nemlig ikke hentet et bilde i sin bestilling etter å ha fått gjentatte varsler om at bildet var klart.  Etter 6 mnd sendte jeg derfor den resterende utestående fakturaen  til inkasso.

 

Min kunde sendte da en innsigelse mot kravet til inkassoselskapet hvor han sa han var uenig i kravet fordi han ikke hadde fått bildet sitt?! Innholdet i innsigelser tar ikke inkassoselskapene stilling til og dermed endte saken i Forliksrådet.

 

Forliksrådets rolle er å prøve å løse saken på en måte som både er tilfredsstillende for kreditor og skylder og det lønner seg å møte opp og forklare din sak om du ønsker at saken skal gå i din favør.

 

Du bør stille godt forberedt med bevisene dine. I mitt tilfelle var det kjøpsavtale med kundens signatur på så det ikke var noen tvil om at selve kravet var legitimt og inkludert lovdata så han ikke kunne heve kjøpet på noen måte. Utskrift av mailer i forbindelse med endringer og i tillegg hadde han også signert på leverings- og betalingsbetingelsene i kontrakten min.

 

Jeg lærte mye den dagen, fremfor alt viktigheten å ha alt rundt kjøpet skriftlig! 

Det ble et relativt kort møte i Forliksrådet heldigvis, og saken var ganske klar. Jeg kunne vise til både kjøpsavtalen min og kontrakten med kjøpsbetingelsene og leveringsvilkår. Og kunden min,- han måtte ikke bare betale de 16.0000 han skyldte meg, men også over 2400,- i renter… 

 

Vil du sikre deg og kunne ha muligheten til å være i samme posisjon som meg om uenighetene først skulle være der om hva kunden har kjøpt, hvilke bilder det gjelder og hvordan de skal leveres?

 

Jeg har gjort bestillingsarket (kjøpsavtalen) tilgjengelig for alle i nettbutikken og laget et eget betalingsavtale skjema så du slipper å bli overkjørt av kunder som ikke betaler, ikke henter eller bare ombestemmer seg.

 

Du finner begge deler i nettbutikken.


Ps) Om du ikke har personlige bestillingsmøter anbefaler jeg at du legger inn teksten som en digital kontrakt slik at du får kundens digitale signatur. 

 

Husk signatur = mindre usikkerhet, både for deg og kunden (og pengene konto)