business

"Hvordan få flere kunder?"

Bilde av tittel til bloggpost med teksten

er kanskje et av spørsmålene jeg hører mest fra fotografer jeg kommer i kontakt med.

 

Men før jeg går litt inn på akkurat det, vil jeg passe på å si at det er ikke alltid det er antall kunder som er det egentlige problemet.... 

 

Mange av fotografene jeg har jobbet med har i utganspunktet hatt tilstrekkelig med kunder, men de tjener fortsatt ikke nok, noe som leder de til å tro at løsningen er å jakte enda flere kunder. Ofte kan det å ta inn enda flere kunder føre til at man jobber enda mer, i form av å bruke kvelder og helger på å få unna alt. Og for mange leder dette til burn-out.

 

I de aller fleste av disse tilfellene var det ikke mangel på kunder som var det reelle problemet, men heller at de tjente for lite pr.kunde de allerede hadde.

 

Så derfor er ofte mitt svar på dette spørsmålet ; "Er du helt sikker på at du ikke mener mer inntekt fra hver kunde?"  

 

Som en liten tommelfinger regel vil jeg si at dersom du har mer enn 8 kunder pr.måned, jobber deg ihjel og knapt klarer å leve av det du gjør er problemet at du tjener for lite pr. kunde. Klarer du knapt å få inn 2-4 kunder i måneden er problemet for få kunder og har du 4-6 kunder pr.måned er problemet for få kunder + for lite pr.kunde.

For jo mer du tjener pr.kunde, jo mindre "problem" vil det være å bare ha 4-6 kunder i mnd.

Det er en essensiell forskjell på å ha 6 kunder i mnd og tjene 12.000,- pr.kunde kontra 5500,- pr.kunde i gjennomsnitt. Forskjellen blir nemlig hele kr.72.000,- kontra kun 33.000,-.

 

Om du ser du har et problem her så vil jeg sterkt anbefale deg å sjekke ut coachinporgammet Portrett til Profitt der du lærer deg bla. å øke salgene dine pr.kunde og gi eksepsjonell kundeservice.

 

Om du er helt sikker på at det er flere kunder du trenger så har jeg følgende tips du kan ta med deg:

 

1. OPTIMALISERING AV NETTSIDEN 

Nettsiden er din døgnåpne butikk som selger bookinger for deg i søvne, den generer og får inn henvendelser,- dette er også "jobben" til nettsiden din. Den skal gi potensielle kunder lyst til å jobbe med akkurat deg! Derfor bør den ha endel "kvaliteter" som gjør at akkurat du syntes i mengden, og den bør være attraktiv for kunden og søkemotorer.

 

Sååååå mange fotografer har katastrofalt dårlige nettsider,- og skjønner ikke hvorfor de ikke får bookinger🤷‍♀️

 

Sliter du med for få kunder, bør du starte med en skikkelig gjennomgang av nettsiden din og gjøre den til den salgsmaskinen den potensielt kan være!

Dette innebærer bla at den er responsiv, samsvarer med Googles retningslinjer for en brukervennlig side, er SEO optimalisert og har en lay-out som får kunder til å ville ta kontakt med deg.

 

2. GJØR DET DU GJØR ENDA BEDRE!

Den beste markedsføringen du kan ha er fornøyde kunder som sprer ordet om din bedrift,- og som i tillegg kommer tilbake ved neste anledning. Hvis du har hatt et år med tilstrekkelig kunder og du neste år knapt har noen så må du spørre deg selv om hva du gjør galt?

Hvorfor anbefaler ikke kundene deg videre? Dette trenger ikke ha så mye med selve bildene å gjøre, men snarere hele opplevelsen hos deg. Er opplevelsen helt ok så går det i glemmeboka, er opplevelsen fantastisk vil man skryte av deg og anbefale deg til alle man kjenner. Derfor bør du alltid hige etter å tilby den beste opplevelsen du kan . Win for deg,- og win for kundene dine!

 

3. VÆR DER KUNDEN DIN ER

Dette gjelder både online og offline. Finn ut hvor din kundegruppe holder til og legg inn markedsføringstiltak der. Ønsker du babykunder eller nyfødtkunder kan du f.eks markedsføre deg på helsestasjoner eller samarbeide med babybutikker. Er du bryllupsfotograf og ønsker å booke flere bryllup kan du legge ut flyers på brudesalonger og bryllupslokaler eller delta på bryllupsmesser.

 

4. BRUK NETTVERKET DITT

Har du startet opp som fotograf så sørg for at hele nettverket ditt vet det. Inviter vennelista di til å like Facebooksiden din eller legg ut et innlegg hvor du inviterer til fotografering. Selv om de ikke liker siden eller benytter seg av fotograferingen har du nå gjort mange klar over hva du driver med og kan fort henvise til deg om de hører om noen som trenger fotograf.

 

5. ANNONSER!

Om du ikke får napp på gratis tiltakene dine, så vurder om du skal bruke betalt markedsføring i form av annonser. Å bli synlig for kunder som søker etter akkurat dine tjenester kan være verdt å betale for. Det finnes veldig mange former for annonser særlig innenfor Some så her kan man fort bruke masse penger uten at det generer ønsket virkning. Derfor anbefaler jeg heller Google annonser hvor du kun betaler for klikk på annonsen din. Mao du betaler kun når noen er virkelig interessert.

 

Vil du lære deg SEO, nettside strategi og få hjelp til branding på veien? Da kan du les mer om vårt Italia SEO Retreat her

 

 

 

Håper dette hjelper deg på veien til flere kunder😀